~ VITELLO TONNATO ~

2018-07-02

sponsored links


















Mivel is kezdjem a recept beharangozóját... Konkrétan keresem a szavakat, hogy mit is írjak errõl az ételrõl vagy inkább helyesbítek, étekrõl. Mert ez valóban étek, méghozzá ínyenc étek. Az elõételek ne tovább-ja. Én még ilyen finom, zamatos és elõkelõ elõételt nem igazán ettem. Múlt hét kedd óta. Ugyanis céges ebédre voltam hivatalos a Trófea Grill étterembe. A felhozatal káprázatos volt, mind ízekben, mind zamatokban és bõségben egyaránt. Fel sem tudom sorolni mennyi ízt és ételt kóstoltam, mindenbõl egy falatnyit, hogy legyen hely mindennek. Köztük volt ez az olasz elõétel is, megbújva a sok finomság között. Egyébként, ha nem hívják fel rá a figyelmemet, akkor valószínûleg tovább lépek felette, mert kissé sápatag színével nem az a kiugró ételféleség a palettán. De szóltak, és én kóstoltam... Sajnos már csak akkor, amikor már majdnem teleettem magamat. Ha tudom elõbb, akkor ebbõl biztosan szedek a tányérkámra egy nagyobb adagot. Egyszerûen fantasztikus! A vékonyra szeletelt borjúhús a selymes tonhalkrémmel.... Jézusom, de finom! Nagyon ajánlom elkészíteni, mert egy élmény volt elfogyasztani.


Hozzávalók 4 személyre: 500 gr. borjú szûz vagy comb, 1 sárgarépa, 1 kisebb fej, vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db. szárzeller, 2-3 kanál olíva olaj, 1/2 dl fehér bor, 1 babérlevél, 1 szelet kenyér,  50 gr tej, 1 kis doboz tonhal sós lében, 1 fõtt tojás, 3 evõkanál majonéz, 1 evõkanál capri bogyó, 4-5 szardella filé, 1/2 citromleve, 2 -3 kanál fehérbor, só, õrölt fekete bors. Tálaláshoz: pirított kenyér, rukkola saláta, capri bogyó, citrom gerezd.


A húst megmossuk, szárazra töröljük és egy éles késsel lehártyázzuk. Sóval,borssal bedörzsöljük majd zsinórral megkötözzük sonkaszerûen. A sárgarépát és a hagymát megpucoljuk majd felkarikázzuk a zellerszárral együtt. Egy serpenyõben felforrósítjuk az olíva olajat, majd beledobjuk a zöldségeket, a fokhagyma gerezdet és a babérlevelet. Erõs tûzön, néha megkevergetve kissé elõsütjük. Mikor a zöldségek egy kissé lepirultak, félretolva õket, a serpenyõbe tesszük a megkötözött húst, és körbepirítjuk minden oldalát. Mikor a hús körbepirult, ízesítjük sóval, borssal és aláöntjük a bort. Egyet forralunk rajta, majd betesszük az elõmelegített, 180 °C-fokossütõbe 10-12 percre. Mikor letelt asütési idõ, kivesszük, fóliával letakarjuk és teljesen kihûtjük. Ez után elkészítjük a tonhalkrémet. A kenyérszelet belét egy tálba morzsoljuk, hozzáöntjük a tejet és villával összekeverjük, hogy pépes legyen. Veszünk egy turmixgépet, majd sorban beletesszük a következõket: a tejes kenyérpépet, sült zöldségek a hús alól, a lecsepegtetett tonhal konzervet, a majonézt, a citromlevét, a capri bogyót, a szardella filét, a bort, a fõtt tojást, ízlés szerint sót és õrölt fekete borsot. Krémesre keverjük az egészet. A húsról eltávolítjuk a zsinórt, majd szeletelõgéppel hajszálvékonyan felszeleteljük a húst. A hússzeleteket tálra rendezzük, tetejére bõven kanalazunk a tonhalkrémbõl, majd díszítjük a tálat rukkola salátával,capri bogyóval és citrom gerezdekkel. Pirított kenyérszeletekkel behûtve tálaljuk. 








Folytats a blogon ... https://illeskriszkonyhaja.blogspot.c...

sponsored links

Keres?s