~ JOGHURTOS ROPI és AYRAN ~

2017-06-25

sponsored links












Maradok a Török vonalon, remélem nem unjátok még. Én nem, sõt! Egyre jobban kedvelem. Kedvenc nedûm lett az Ayran, ez egy enyhén sós joghurtital, amit jéghidegen fogyasztanak a török emberek. Árulják utcán kimérve, üzletekben joghurtos pohárban, vagy otthon kancsóból töltve. Nagyon finom krémes, hûsítõ ital. És hogy a török joghurtot tovább vigyem, sütöttem vele egy egyszerû, sós ropogtatni valót is. Mivel enyhült egy kissé a meleg, nem voltam rest bekapcsolni a sütõmet érte. Míg sült a ropi, vígan nyakaltam a jéghideg ayran-t. Bármilyen joghurtból el lehet készíteni mindkét ételt, de persze a legjobb hozzá, az igazi török joghurt.


Hozzávalók a ropihoz: 400 gr. liszt, 180 gr. hideg vaj, 300 ml. joghurt, 1 csapott evõkanál só, 1 mokkáskanál sütõpor. Lekenéshez: 1 felvert tojás. Szóráshoz: durva szemû tengeri só. Ayran: 500 gr. joghurt, 400 gr. hideg víz, 1 kávéskanál só, jégkocka.


Elõször az Ayran-t készítjük el. A joghurtot kancsóba öntjük, hozzáadjuk a jéghideg vizet és a sót. Habverõvel felhabosítjuk az egészet majd a kancsót fóliával letakarva a hûtõbe tesszük lehûlni. Tálaláskor a poharakba jégkockát szórunk és úgy töltjük rá a joghurt italt. 


A ropihoz a hozzávalókat egy tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belõle. Lisztezett gyúrólapon nagyon vékonyra, kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk ki a tésztát, majd kõrkéssel vékony rudacskákra felvágjuk. A rudacskákat sütõpapírral bélelt tepsire átrakosgatjuk, tetejüket vékonyan lekenjük a felvert tojással, majd tengeri sóval meghintjük a  tetejüket. Elõmelegített sütõben, 180-200 °C szép pirosra, ropogósra kisütjük a ropikat. Kihûtjük, majd tálra halmozva kínáljuk. 








Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s