?Egytál-tészta? cukkinivel és pirított mandulával

2017-04-23

sponsored links

20170422_171903_2.jpg

 

Sokáig idegenkedtem a szósszal együtt fõzött tésztáktól: szeretem az ?al dente? állagot, amit ily módon nem lehet realizálni. De a tél folyamán, mely itt az erdõben különösen zord volt ? elfagyott vezetékekkel, lefolyóval, stb. ? kénytelen voltam a vízfelhasználást fokozottan szem elõtt tartani, és nem mindegy, hogy a serpenyõ mellett fazekat is mosogatok, vagy sem. Egy idõ után pedig rákaptam, hiszen a zöldség felvágásával együtt 20 perc alatt elkészíthetõ egy ehhez hasonló ?egytál?, mivel a pirításon kívül a tészta fõzõideje tart a leghosszabb ideig, mely a durumtészták esetében 8 perc.

20170422_172507_2.jpg

Szóval a közeljövõben biztosan felbukkan még néhány hasonló recept: ez a tegnapi ebéd, ami a délelõtti piacozás után készült rekord idõ alatt:

 

Hozzávalók:

 

3 kis cukkini

1 csokor zöldhagyma

10 friss bazsalikomlevél

1 gerezd fokhagyma

250 g teljes kiõrlésû fussilli tészta

8 dl víz

150 g tejszín

50 g vágott mandula

50 g reszelt parmezán sajt

? dl száraz fehérbor

4 evõkanál olaj

Fûszerek:

1 tk. tengeri só

? -1/2 kávéskanál csombor, fehér bors, kakukkfû

1 késhegynyi õrölt szegfûbors és szerecsendió

A tálaláshoz: bazsalikompesto

 20170422_164723_2.jpg

Elkészítés:

  1. A zöldhagymát felkarikázzuk, és a fehér részét a zúzott fokhagymával elkezdjük pirítani az olajon.
  2. Közben hozzáreszelünk 2 cukkinit, és átkeverjük. Addig pirítjuk együtt, míg a cukkini összeesik.
  3. Aláöntjük a bort, átkeverjük, és hagyjuk, míg az alkoholtartalma elpárolog.
  4. Akkor megsózzuk, rászórjuk a fûszereket, és átkeverjük.
  5. Beletesszük a száraz tésztát, felöntjük a vízzel, megkeverjük, és lefedve fõzzük 8 percig.
  6. Közben egy száraz serpenyõben enyhén megpirítjuk a mandulát.
  7. Közben apróra vágjuk a maradék 1 darab cukkinit, a bazsalikomleveleket és a hagyma zöld szárát.
  8. 5 perc után belekeverjük a tejszínt, a fõzési idõ végén a parmezánt, a felvágott cukkinit, bazsalikomot és zöldhagymát, és lefedve félretesszük, míg megterítünk.
  9. A tányéron megszórjuk a mandulával, bazsalikompestót teszünk a tetejére, és frissen fogyasztjuk.

20170422_164756_2.jpg

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2017/04/23/_e...

sponsored links

Keres?s