~ CITROMOS KEKSZ ~

2017-12-08

sponsored links
















Lassan készülhetnek a Karácsonyi aprósütemények. Fém dobozban elállnak az ünnepekig és nem kell egyszerre sokfélét majd megsütni. Éppen elég feladat az is, ha a bejglire és az ünnepi vacsorára koncentrálunk a Szent este folyamán. Legalábbis én szeretem ezeket frissen az asztalra tenni. Bele sem gondolok, hogy milyenek lehetnek azok a bolti bejglik, amiket már november elején megsütnek és ott kínlódnak celofánba csomagolva a polcok tetején... Sosem vennék ilyet, inkább nem ennék az biztos. Szóval, hogy visszakanyarodjak az apró sütikhez, érdemes olyanokat választani, amiknek szinte kell is, hogy álljanak egy pár napot, mielõtt kitálalnánk õket. Ezek a porhanyós apró kekszek pont ilyenek. Frissen ropogósak, de pár nap elteltével magukba szívják a krém nedvességét és akkor lesznek igazán puhák és porhanyósak. Kellemes citrom ízükkel jól megférnek majd a többi sütemény mellett.


Hozzávalók kb. 28 db.-hoz: 170 gr. puha vaj, 30 gr. porcukor, 1/2 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 150 gr. liszt, 25 gr. étkezési keményítõ. Krémhez: 1 Bio citrom reszelt héja, 2 kanál citromlé, 100 ml. tej, 2 kanál liszt, 50 gr. vaj, 4-5 kanál porcukor, 1/2 csomag vaníliás cukor.


A tésztához a vajat habosra keverjük a kétféle cukorral, a csipet sóval, a liszttel és a keményítõvel. Csillagcsöves habzsákba töltjük a tésztamasszát, majd sütõpapírral bélelt tepsire, kicsi kekszeket nyomunk ki belõle. Elõmelegített sütõben, 180 °C-fokon 10 perc alatt világosra kisütjük õket. Sütés után teljesen kihûtjük a kekszeket. Míg sülnek és hûlnek a kekszek, addig elkészítjük a krémet is. Egy kisebb lábosba töltjük a tejet és habverõvel hozzákeverjük a lisztet. Felforraljuk és sûrûre megfõzzük. A krémet teljesen kihûtjük. A vajat habosra keverjük a kétféle cukorral, a citromlével és a citrom reszelt héjával. Amikor a krémalap teljesen kihûlt, habosra keverjük a citromos vajkrémmel. Ezzel a krémmel töltjük meg a kekszeket. A kész kekszeket fémdobozban tároljuk a tálalásig. 1-2 nap alatt teljesen átpuhulnak. 







Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s