~BUBORÉK KALÁCS ~

2017-02-12

sponsored links
















Ma a kedvesemnek sütöttem kalácsot. Csak úgy, semmilyen alkalomból. Szereti. Simán, magában eszi tejjel vagy tejeskávéval. Képes volt az ebéd után is megenni belõle majdnem egy egészet, pedig pörkölt volt nokedlivel. Amúgy ez egy teljesen egyszerû kalács, nulla töltelékkel. Talán csak a formája más ezekkel a felfelé törõ, tészta buborékokkal. Húsvétra is jó lesz, ha már unalmasnak találtatik a fonott fizimiska...


Hozzávalók 3 kisebb kalácshoz: 1/2 kg átszitált liszt, 3,5 dl. langyos tej, 50 gr. puha vaj, 1tojás sárgája, 2 evõkanál cukor, 20 gr. friss élesztõ, 1/2 mokkáskanál só, 3 evõkanál keserû kakaópor.


Az élesztõt felfuttatjuk egy kevés tejben, majd hozzáadjuk az átszitált liszthez. Hozzáadjuk a puha vagy olvasztott vajat, a tojás sárgáját, a cukrot, a sót és a maradék meleg tejet. Géppel vagy kézzel, hólyagos tésztává dagasztjuk. Mikor  szép sima a tészta, akkor kétfelé vesszük és az egyik felébe beledolgozzuk a kevés vízzel elkevert kakaóport. Ha nagyon ragadna a kakaós tészta, tegyünk hozzá kevés lisztet. Mikor kész, liszttel meghintjük, letakarjuk és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, finoman átgyúrjuk, majd diónyi gombócokká adagoljuk. Kb. 12 cm-es papír sütõformákba tesszük a tésztagolyókat, felváltva.




Letakarjuk, majd ismét a duplájára kelesztjük a kalácsot. Mikor szépen megemelkedett a tészta, lekenjük a tetejét, felvert tojással és 180 °C-os sütõben megsütjük. Sütés után rácsra tesszük, kihûtjük, majd tálaláskor egy kevés porcukrot szórunk rá.








Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s