~ BAO, SHIITAKE GOMBÁVAL ~

2018-05-10

sponsored links
















A Konyhafõnök c. mûsör ismét inspirált engem, úgy hogy leporoltam egy régi receptúrát és egy kissé átvariálva, megkomponáltam gombára. Mivel megérkezett a szokásos vegyes gombaszállítmányom, Thai ízesítésû ragut készítettem belõlük és ezzel töltöttem be a bao tésztáját. Ez egy élesztõs-sütõporos tészta, amit forró gõzben kell kipárolni. Nagyon finom, kellemes elõétel, egy thai mártással tálalva. Nem feltétlenül kell hozzá a bambuszpároló, egy sima párolóbetéttel is meg tudjuk oldani ezt a feladatot. Csakis frissen az igazi!


Hozzávalók 10 gombóchoz: 2 csésze liszt, 1 csésze kukorica keményítõ, 1 teáskanál élesztõ granulátum, 3/4 csésze langyos víz, 1/4 csésze olaj, 1/2 csomag sütõpor, 1 csipet só, 1 kanál cukor. Töltelékhez: 2 szál újhagyma, 2-3 kanál olíva olaj, 250 gr. gomba vegyesen / Shitake, Barna csiperke, Portobello, Fehér csiperke /, 1 körömnyi gyömbér reszelve, 3 gerezd fokhagyma reszelve, 2 teáskanál szezám olaj, 2 evõkanál szójaszósz, 1 aprított chili paprika, só, õrölt fekete bors. Tálaláshoz: kevés vaj, újhagyma karika, szezámmag, fekete szezámmag, csípõs thai mártás.


A tésztához az élesztõt egy kevés langyos vízben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalót tálba mérve, közepesen lágy tésztát dagasztunk belõle. A liszt minõségétõl függõen lehet, hogy kell bele még egy kevés víz. Amikor a tészta elválik a táltól és a kezünktõl, akkor letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Míg pihen a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A gombákat leöblítjük és nagyon apróra megvágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk és vékonyan felkarikázzuk. Egy serpenyõben kevés olajat forrósítunk, majd elõször a hagymát, utána gombát sütjük meg rajta. Ne takarjuk le, hogy a felesleges víz eltávozzon a ragúból és kevergessük meg gyakran. Ízesítsük a gombaragut, sóval, borssal, a reszelt gyömbérrel, a reszelt fokhagymával, a szójaszósszal, a szezámolajjal és az aprított chili paprikával. Süssük át, hogy besûrûsödjön. A kész ragut hûtsük langyosra. Az idõközben megkelt tésztát lisztezett lapon gyúrjuk át, majd osszuk el 10 egyenlõ darabra. 




Minden tésztagombócot nyújtsunk ki kb 12 cm-es kõrré.




Osszuk el a tölteléket a tésztakorongokon, majd a tésztaszéleket egy kicsit megnedvesítve, csipegessük össze és igazítsuk gombóc formákra.








A gombócok tetején lévõ tésztacsúcsot csavarjuk meg, így biztosan lezárjuk és nem fog a töltelék párolódás közben kifolyni belõle. A kész gombócokat sütõpapírdarabkákra ültetjük és máris mehetnek a bambuszpárolóba. Forró vízgõz felett lefedve, 15-18 perc alatt készre pároljuk a tésztagombócokat. Mikor elkészültek kevés olvasztott vajjal áthúzzuk a gombócok tetejét, megszórjuk õket a számmagokkal, a vágott újhagymával és forrón tálaljuk a mártással. 





Folytats a blogon ... https://illeskriszkonyhaja.blogspot.c...

sponsored links

Keres?s