~ BAKLAVA KEHELY ~

2017-06-18

sponsored links














Baklava egy kicsit mĂĄskĂ©pp, mint ahogy megszokhattuk. BĂĄr az eredeti mĂłdon kĂ©szĂŒlt baklava nekem iszonyĂșan Ă©des, ezĂ©rt ebben a receptben igyekeztem a lehetĂ” legkevesebbre redukĂĄlni a cukor hasznĂĄlatĂĄt, hogy azĂ©rt megmaradjak a kitaposott ösvĂ©nyen.  Ez a kehelyben sĂŒlt vĂĄltozat ennĂ©l sokkal kĂ­mĂ©lĂ”bb, mert jĂłval kevesebb cukrot tartalmaz. Viszont az Ă­ze, na hĂĄt az valami mennyei, Ă©s a roppanĂłs tĂ©sztĂĄjĂĄrĂłl mĂĄr nem is beszĂ©lek. Ahogy sĂŒlt, csak Ășgy terjengett a lakĂĄsban a mĂ©zes-fahĂ©j illat, IllĂ©s nagy-nagy örömĂ©re. Tiszta KarĂĄcsony volt a nyĂĄr közepĂ©n... Török elesĂ©g ez is, mi mĂĄs is lehetne mostanĂĄban... Mondtam, hogy totĂĄl "betörökösödtem". Ez van. És ennek mĂ©g ezzel nincs is vĂ©ge. Folyt. köv. törökĂŒl...


Hozzåvalók: 1 csomag fillo tészta, 100 gr. vegyes olajos magkeverék / mogyoró, mandula, kesudió, pisztåcia /, 100 gr. dió, 4 evÔkanål barna cukor, 50 gr.vaj, 1/2 kåvéskanål Ôrölt fahéj, 1 késhegynyi Ôrölt kardamom és szegfûszeg. Szirup: 1/2 csésze víz, 1/4 csésze cukor, 1/3 csésze méz, 2 kanål citromlé, 1/4 mokkåskanål só. Kenéshez: olaj vagy olvasztott vaj.


A 12-es muffin-sĂŒtĂ” mĂ©lyedĂ©seit vĂ©konyan kiolajozzuk. A tĂ©sztĂĄt felvĂĄgjuk kb. 10 x 10 kockĂĄkra, de az sem baj, ha tĂ©pjĂŒk, mert akkor rusztikusabb lesz majd a vĂ©geredmĂ©ny. A hajszĂĄlvĂ©kony tĂ©sztadarabokat szĂ©tvĂĄlasztjuk Ă©s minden egyes darabot vĂ©konyan olajozva, 4-5 rĂ©tegben lerakjuk a muffin-sĂŒtĂ” mĂ©lyedĂ©seibe. Mikor ezzel vĂ©geztĂŒnk, kimĂ©rjĂŒk az olajos magvakat Ă©s aprĂ­tĂłgĂ©pbe tesszĂŒk. HozzĂĄadjuk a cukrot, a vajat Ă©s a fĂ»szereket. 1 x 2-szer darĂĄlunk rajta egyet, de csak annyira, hogy jĂł darabos maradjon az egĂ©sz keverĂ©k. Ha nincs ilyen masinĂĄnk, akkor egĂ©sz egyszerĂ»en kĂ©ssel megvĂĄgjuk a magokat, majd kanĂĄllal összekeverjĂŒk. Az Ă­gy elkĂ©szĂŒlt töltelĂ©ket szĂ©tosztjuk a tĂ©sztakelyhekben. 




A sĂŒtĂ”t elĂ”melegĂ­tjĂŒk 160 °C-fokra Ă©s betesszĂŒk a baklavĂĄkat sĂŒlni. Kb. 15-18 perc alatt szĂ©p aranybarnĂĄra megsĂŒlnek. MĂ­g sĂŒl a tĂ©szta, addig elkĂ©szĂ­tjĂŒk a szirupot is. A hozzĂĄvalĂłkat kisebb lĂĄbosba mĂ©rjĂŒk Ă©s kevergetve felfĂ”zzĂŒk. Hagyjuk addig forrni jĂł habosan, amĂ­g szinte a felĂ©re beforr Ă©s mĂ©z sĂ»rĂ»sĂ©gĂ» nem lesz. KissĂ© kihĂ»tjĂŒk, majd ezzel a sziruppal locsoljuk meg a sĂŒlt baklava kelyheket. EgyszerĂ»en mesĂ©s keleti Ă©dessĂ©g. 








Folytatás a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s